Суд з MH17 намагається звинуватити у всьому Росію, заявив Лавров

Суд з MH17 намагається звинуватити у всьому Росію, заявив Лавров

Суд у Нідерландах щодо краху малайзійського Boeing (рейс MH17) в Україні в 2014 році робить спроби звинуватити у всьому Росію, заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров.


“Ми бачимо, звичайно, спроби створити враження, ніби це не кримінальна справа, а державна проблема, оскільки нібито Росія керувала цими людьми. Це абсолютно неприйнятно”, – сказав Лавров в інтерв’ю телеканалу RT.

Судовий процес у справі про катастрофу рейсу MH17 розпочався в Нідерландах 9 березня 2020 року. У справі проходять чотири фігуранти – росіяни Ігор Гіркін, Сергій Дубинський, Олег Пулатов та українець Леонід Харченко. Пулатова на суді представляє міжнародна група, решту підозрюваних судять заочно. З 8 червня 2021 року розпочався розгляд справи по суті.

Так суддя Дагмар Костер заявляв, що висновки слідства про те, що ЗРК “Бук” було доставлено з Росії і потім перевезено назад, ґрунтуються на українських фото- та відеоматеріалах. Суддя також повідомляв, що слідство переглянуло понад 500 відео та фото “Бука”.

Boeing, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур рейсом MH17, зазнав аварії 17 липня 2014 року під Донецьком. На борту було 298 людей, всі вони загинули. Київ одразу звинуватив в авіакатастрофі ополченців, але ті заявили, що у них немає коштів, які б дозволили збити літак на такій висоті. Україна відмовилася надати дані зі своїх радарів, а США не передавали слідству супутникові знімки, де, як вони стверджують, видно момент запуску ракети.

Розслідування проводила спільна слідча група (ССС) під керівництвом генпрокуратури Нідерландів. Слідство стверджує, що Boeing був збитий із зенітного ракетного комплексу “Бук”, який належав 53-й зенітній ракетній бригаді ЗС РФ з Курська, з підконтрольною ополченцям території.

Поділитись