Суд США виніс рішення у справі акціонерної компанії ЮКОС

Суд США виніс рішення у справі акціонерної компанії ЮКОС

Федеральний суд округу Колумбія у Вашингтоні задовольнив клопотання Росії про припинення судового розгляду, в рамках якого колишні акціонери компанії ЮКОС намагаються стягнути з держави 50 мільярдів доларів.

Відповідне розпорядження судді Берил Хауелл є в електронній базі. Судові тяжби припинені до 18 листопада 2022 року або до тих пір, поки не буде розглянута касаційна скарга Москви в Верховному суді Нідерландів в рамках паралельного судового процесу в Гаазі.

Хауелл доручила обом сторонам подати їй 20 травня 2021 року спільні звіти про розвиток подій в Гаазі і повідомляти про зміни кожні півроку. У поданому у вересні клопотанні російської сторони відзначається, що колишні акціонери ЮКОСу не змогли привести жодної причини, по якій було б необхідно відновити в суді даний процес.

В середині червня Росія подала клопотання проти відновлення в Вашингтоні слухань у цій справі, яке по суті заморожено з вересня 2016 року.

В кінці жовтня Росія попросила Верховний суд Нідерландів призупинити виконання рішень за позовами колишніх акціонерів ЮКОСа.

Акціонери ЮКОСа звернулися з позовом до Міжнародного арбітражу в Гаазі в 2005 році. Спочатку суд встав на сторону позивачів і зобов’язав Москву виплатити їм 50 мільярдів доларів. Потім рішення скасував Окружний суд Гааги, проте в лютому апеляційна інстанція встала на сторону акціонерів. До того моменту сума багатомільярдного штрафу збільшилася за рахунок пені та досягла 57 мільярдів доларів.

Росія заявила, що оскаржить рішення суду, і 15 травня 2020 року подала скаргу до Верховного суду Нідерландів. Російський Мін’юст допускає, що процес може затягнутися на роки, і приготувався до затяжного розгляду.

Поділитись