Суд Москви залишив 4 українських моряків під вартою

Суд Москви залишив 4 українських моряків під вартою

Апеляційний суд Москви залишив чотирьох військовополонених українських моряків під вартою. Про це повідомив координатор адвокатів українців Микола Полозов у Facebook.

“7 лютого суд розглядав апеляції на рішення про продовження запобіжного заходу для чотирьох українських моряків: Володимира Терещенка, Сергія Попова, Богдана Головаша та Андрія Шевченка. Усі скарги відхилили”, – написав він.

Микола Полозов також розповів, що засідання відбулося в закритому режимі. Тактичне завдання з оскарження продовження міри запобіжного заходу, пройдено – тепер є усі передумови для звернення до Європейського суду з прав людини, розповів адвокат. 

За його словами, суд також відмовився долучити копію резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи.

У резолюції йдеться, що захоплені росіянами українські моряки підпадають під дію “міжнародного гуманітарного права, зокрема й Женевські конвенції”.

Як відомо, саме комплекс Женевських конвенцій, ухвалених 1949 року, регулюють статус військовополонених та правила поводження з ними.

Резолюцію про загострення в Азовському морі та Керченській протоці Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила 24 січня.

Нагадаємо, торік 25-го листопада поблизу Керченської протоки російські силовики обстріляли українські військові катери “Бердянськ” і “Нікополь” та буксир “Яни Капу”. Судна йшли з Одеси до Маріуполя. У полон потрапили 24 українські моряки. Їм закидають незаконний перетин кордону. Московський суд залишив моряків у СІЗО Лефортово до кінця квітня. Українці визнали себе військовополоненими, усі звинувачення відкидають.

Поділитись