У Росії заявили, що відключення від SWIFT не несе загрозу економіці та банківському сектору

У Росії заявили, що відключення від SWIFT не несе загрозу економіці та банківському сектору

Віктор Яценко, член Центральної ради партії “Справедлива Росія – За Правду” розповів про можливі наслідки відключення Росії від SWIFT.

«Міжбанківська система переказів SWIFT поза юрисдикцією США – штаб-квартира корпорації в Бельгії, тобто підпорядковується законодавству ЄС.

Операційні центри у США та Нідерландах. 2012 року відключали банки Ірану, 2017-го — КНДР. І ось у черговий раз повисло питання, але тепер дуже гостро: чи відключать нас?

Малоймовірно, а шкода… Справа в тому, що будь-яких істотних збитків нашій економіці та банківському сектору зокрема це рішення не принесе.

З 2014 року Центробанк запустив Систему передачі фінансових повідомлень (СПФП), і сьогодні частка внутрішньоросійського трафіку становить понад 20%. Середовище конкурентне, є й інші аналоги. А національна платіжна система “СВІТ” за обсягом платежів займає третину російського ринку. Тож із внутрішніми розрахунками у нас проблем не буде.

До СПФП окрім низки пострадянських країн підключено Німеччину та Швейцарію. І Китай теж (питання на стадії технічних нюансів, має свій аналог CIPS з 2015 року). На горизонті БРІКС. Тариф +/- в 3 рази дешевший за SWIFT.

Важлива деталь – СПФП забороняє переказ коштів за кордон. Європа, на відміну від США, нагадаю, купує наші енергоресурси та купу будь-якої готової продукції. При цьому сама досить масштабно експортує товари до Росії. Інші країни мають інтерес до ОПК. Ну, і як вони збираються розраховуватися? Німці з величезним задоволенням виступлять посередником, звичайно, не безкоштовно.

Мертвонароджена санкційна політика проти таких величезних та самодостатніх країн, як Росія, готується до похорону. Своїм. А останнім цвяхом у кришку труни буде відключення «аполітичного» SWIFT. Це не за горами, шкода тільки, що не цього разу».

Поділитись