США заборонили російським дипломатам допуск до могил льотчиків на Алясці

США заборонили російським дипломатам допуск до могил льотчиків на Алясці

Американська влада не дозволила російським дипломатам покласти квіти до могил радянських військовослужбовців та цивільних осіб на військово-меморіальному цвинтарі Форт-Річардсон на околицях Анкоріджа (штат Аляска).

Церемонію планувалося провести в суботу в рамках короткострокового службового відрядження співробітників посольства Росії в США на чолі із завідувачкою його консульського відділу Надією Шумової до штатів Вашингтон і Аляска, присвяченої передусім проведенню виїзних консульських прийомів співвітчизників.

“На жаль, місцева американська влада без пояснення причин не дозволила дипломатам посольства відвідати національний цвинтар Форт-Річардсон і схилити коліно перед могилами радянських льотчиків і моряків, які загинули на Алясці в 1942-1945 роках”, – повідомила Шумова.

За її словами, “спроби домогтися допуску до меморіалів через Держдепартамент США не мали успіху, дипломатична нота посольства Росії з цього приводу була проігнорована”. Окремий дозвіл потрібен у зв’язку з тим, що поховання знаходяться на території чинної військової бази. У минулому російським дипломатам та журналістам така перепустка надавалася.

Поділитись