США вбили авіаударами як мінімум 22 тисячі мирних жителів за 20 років

США вбили авіаударами як мінімум 22 тисячі мирних жителів за 20 років

Сполучені Штати в процесі «війни з терором», яка триває вже 20 років, за допомогою авіаударів вбили не менше 22 тис. цивільних.

Також не виключається, що їх кількість може досягати 48 тис. Про це повідомили в The Guardian з посиланням на аналіз групи моніторингу Airwars .

Цифри оприлюднені напередодні річниці терактів 11 вересня. Всього з 2001 року США завдали майже 100 тис. Авіаударів по територіях Афганістану, Іраку, Ємену, Лівії, Пакистану, Сирії та Сомалі.

Найсмертоноснішим в цьому плані був 2003-й – ймовірно, за цей рік авіаударами були вбиті як мінімум 5529 мирних жителів. У 2017 році, коли США наносили удари по терористах ІД, могли загинути від 4931 до 19 623 цивільних.

Як повідомив 30 серпня представник ЮНІСЕФ (Дитячий фонд ООН) в Кабулі Герве де Лис, в результаті ракетного удару американських ЗС по столиці Афганістану днем ​​раніше загинули семеро дітей. У той же день після удару США в Кабулі ввели жорсткий комендантську годину. Пізніше прес-секретар Білого дому Джен Дженніфер Псакі заявила, що адміністрація США не може підтвердити цю інформацію.

27 серпня центральне командування Збройних сил США повідомило, що американські військові завдали повітряного удару в провінції Нангархар, метою атаки були бойовики ІД.

Ударам США передувала серія вибухів, що сталися в Кабулі 26 серпня, жертвами яких стали майже 200 осіб. При цьому серед жертв є американські військовослужбовці, двоє громадян Великобританії і дитина підданого королівства. За даними Пентагону, до атак можуть бути причетні терористи ІД.

Тоді американський президент Джо Байден виступив з промовою, в ході якої дав обіцянку «відстежити» винуватців нападу і «змусити заплатити» за скоєне. Крім того, глава Білого дому заявив, що покладає відповідальність за те, що трапилося на себе.

Поділитись