США також відреагували на спецоперацію КДБ Білорусі

США також відреагували на спецоперацію КДБ Білорусі

Сполучені Штати рішуче засуджують примусову посадку пасажирського лайнера Ryanair в білоруській столиці і затримання засновника NEXTA Романа Протасевича.

«США рішуче засуджують примусова зміна маршруту польоту між двома країнами ЄС, а також арешт журналіста Романа Протасевича в Мінську.

Ми вимагаємо негайного його звільнення. Цей шокуючий акт режиму поставив під загрозу життя більше 120 пасажирів, включаючи громадян США. Повідомлення про причетність білоруських спецслужб і залученні військового літака для супроводу борту викликають глибоку стурбованість і вимагають повного розслідування», – йдеться в заяві держсекретаря Ентоні Блінкена, оприлюдненому 24 травня.

Блінкен підтримав термінове скликання Ради Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO).

«Ми виступаємо разом з нашими партнерами, включаючи ЄС, влада Литви та Греції. З огляду на дані про те, що посадка літака була викликана помилковими підставами, ми підтримуємо скликання якнайшвидшого засідання ICAO для розгляду даних подій», – заявив він.

Реакція Держдепу підзатрималася: Вашингтон виступив, коли висловилися і пригрозили усіма можливими карами і прибалтійські країни, і Польща, і навіть великі країни-члени ЄС.

Поділитись