США створюють винищувач для польотів над Росією

США створюють винищувач для польотів над Росією

Випробуваний Військово-повітряними силами (ВПС) США в рамках програми Next Generation Air Dominance (NGAD) демонстратор «винищувача шостого покоління» забезпечить живучість, смертоносність і витривалість, пише Popular Mechanics.


Згідно американському журналу, в рамках програми NGAD опрацьовуються п’ять технологій, про одну з яких відомо, що вона стосується перспективної силової установки. У публікації видання робить спробу розкрити інші особливості нового літака.
Під витривалістю розуміється здатність винищувача тривалий час перебувати над полем бою.

«Все це зводиться до того, що винищувач може літати довше і далі, ніж сучасні винищувачі, і буде корисний не тільки в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, а й у Східній Європі, країнах Балтії та Східної Русі», – передрікає видання.

Говорячи про летальності, видання запевняє, що «винищувач шостого покоління» повинен вміти знищувати літаки противників, зокрема, російський Су-57, до того, як сам опиниться в межах досяжності їх ракет.
Живучість винищувачу шостого покоління, як запевняє журнал, могла б забезпечити «інфрачервона невидимість», яка «була б дуже корисна проти такої зброї, як російська ракета з інфрачервоним наведенням Р-73». Видання припускає, що «винищувач шостого покоління» може бути невидимим і в оптичному діапазоні.

«Відомо, що військові США досліджували цю технологію, але неясно, якого прогресу вони досягли», – пише журнал.

У вересні помічник по закупкам міністра Військово-повітряних сил (ВПС) США Вілл Ропер заявив, що Пентагон в умовах секретності в рамках програми Next Generation Air Dominance (NGAD) спроектував, побудував і принаймні один раз підняв в повітря демонстратор Х-літака, під яким мається на увазі, зокрема, безпілотний або пілотований літальний апарат нового покоління, в тому числі, винищувач шостого покоління.

У липні президент підрозділу Military Engines американської компанії Pratt & Whitney Метью Бромберг заявив, що розробляється в рамках програми Adaptive Engine Transition Program (AETP) триконтурний двигун з адаптивним циклом XA101 є майбутнє силових установок, в тому числі військових.

Поділитись