США скликають Раду безпеки ООН через ситуацію в Україні

США скликають Раду безпеки ООН через ситуацію в Україні

США попросили Раду Безпеки Організації об’єднаних націй зібратись, щоб спільно обговорити ситуацію в Україні.

Про це заявила постпред країни при організації Лінда Томас-Грінфілд. За її словами, це рішення було ухвалено після кількох тижнів «тісних консультацій» із партнерами у Раді безпеки та з Україною. США вважають, що на майбутньому засіданні необхідно порушити питання, яке має «вирішальне значення» для міжнародної безпеки. Йдеться про «загрозливу поведінку Росії» щодо України та зосередження російських військ у Білорусі та на кордоні з Україною.

У дипмісії США заявили, що дії Росії у бік України — це «пряма загроза» Статуту ООН та міжнародному миру та безпеці. За їхньою інформацією, на кордоні з Україною знаходяться приблизно 100 тисяч російських військових. Крім того, Росія, на їхню думку, бере участь в «інших дестабілізуючих діях».

Раніше Лінда Томас-Грінфілд повідомила, що США можуть вжити військових заходів проти Росії у разі її «вторгнення» в Україну. Вона вказала, що американська сторона вважає своїм обов’язком надавати допомогу сусідам України у підготовці до дій, які можуть виходити від Росії. Дипломат додала, що США все ж таки сподіваються на врегулювання конфлікту дипломатичним шляхом.

Поділитись