США розкрили прохання до Індії щодо нафти з Росії

США розкрили прохання до Індії щодо нафти з Росії

Сполучені Штати вмовляють Індію відмовитись від розширення обсягів імпорту енергоносіїв із Росії.

Про це повідомила у понеділок на регулярному брифінгу для журналістів прес-секретар Білого дому Джен Псакі.

Вона коментувала нещодавній візит заступника директора Національної економічної ради Білого дому Даліпа Сінгха до Нью-Делі та закупівлі Індією нафти в Росії.

“Платежі за енергоресурси не піддані дії санкцій [Заходу щодо Росії]”, – зазначила передусім Псакі. “[Однак] Даліп ясно дав зрозуміти своїм партнерам у рамках цього візиту, що, на нашу думку, інтересам Індії не відповідає прискорення чи нарощування імпорту російських енергоносіїв та інших сировинних товарів”, – заявила офіційний представник президента США.

Згідно з викладеною нею інформацією, “нині <…> постачання з Росії становлять лише 1-2% всього обсягу імпорту енергоносіїв Індією”.

“Ми (США) також ясно дали зрозуміти, що будемо щасливі стати партнерами у скороченні їхньої залежності або хоча б невеликої частки їхньої залежності від цього”, – сказала Псакі про Індію та інші країни, які купують у Росії нафту і природний газ.

За словами прес-секретаря, Сінгх пояснив індійським посадовим особам деталі механізмів санкцій США, а також повторив, що, на думку Вашингтона, “будь-яка країна, організація” повинна дотримуватися американських обмежувальних заходів.

Відповідаючи далі на питання, що стосувалися КНР, Псакі підтвердила, що висновки США із цього приводу не змінилися. Вашингтон продовжує вважати, що Китай дотримується тих рестрикцій, які були застосовані проти Росії Заходом, пояснила представник Білого дому.

“Щодо Китаю, то <…> наша оцінка не змінилася. Проте ми продовжуємо доводити до відома [Пекіна] ті самі очікування дотримання санкцій [Вашингтона під загрозою застосування вторинних обмежувальних заходів]”, – заявила Псакі.

Поділитись