США розібрали на запчастини авіаносець Kennedy заради Gerald R. Ford

США розібрали на запчастини авіаносець Kennedy заради Gerald R. Ford

США канібалізували авіаносець Kennedy, що будується, заради того, щоб інший такий же корабель, Gerald R. Ford, вирушив у дальнє плавання в 2022 році, повідомляє Defense News, посилаючись на заяву представника Військово-морських сил (ВМС) Сполучених Штатів і капітана Клея Досса.

За його словами, жодна з частин Kennedy, яку було передано Gerald R. Ford, не вплине на терміни готовності першого. Йдеться, зокрема, про компоненти силових установок та ліфтових витягів. Використання комплектуючих, призначених для іншого корабля, Досс назвав «інструментом управління проектами».

Дуейн Борн, представник компанії Huntington Ingalls Industries, яка будує Kennedy, сказав, що подібна практика є звичайною для авіаносців, що будуються. Фахівець додав, що новий корабель, здатний розміщувати палубні винищувачі п’ятого покоління F-35C Lightning II, має бути готовим до 2024 року.

Згідно з Defense News, спочатку Gerald R. Ford повинен був перебувати в повній боєготовності ще в 2018 році, проте через численні технологічні складності та затримки з поставками комплектуючих терміни остаточної готовності корабля переносилися. З 2018 по 2021 вартість авіаносця зросла з 10,5 до 13 мільярдів доларів.

Американський офіцер у відставці Бредлі Мартін назвав канібалізацію Kennedy заради Gerald R. Ford поганою звичкою. За його словами, ці дії ВМС США викликають тривогу, оскільки вказують на відсутність у Пентагону надійного джерела запасних частин для корабля.

У липні журнал Popular Mechanics, посилаючись на заяву начальника військово-морських операцій ВМС США, адмірала Майкла Гілдея, повідомив, що авіаносець Gerald R. Ford Військово-морських сил (ВМС) США, що є найдорожчим кораблем із побудованих у світі, виявився надмірно технологічним. . Згідно з військовим, йдеться про 23 технологічні рішення, що створюють труднощі при експлуатації авіаносця.

На Gerald R. Ford передбачено розміщення понад 4,5 тисяч військових та 75 літаків. Корабель оснащений зенітними ракетами «корабель-повітря» середньої дальності RIM-162 ESSM, корабельним зенітно-ракетним та зенітно-артилерійським комплексами. Водотоннажність авіаносця — 100 тисяч тонн, довжина — 332,8 метра, ширина — 40,8 метра (ватерлінія), 78 метрів (польотна палуба). Максимальна швидкість становить 30 вузлів. Термін служби – не менше 50 років. Gerald R. Ford ВМС США отримали у липні 2017 року.

Поділитись