Spiegel: Штайнмайєр вимагає вибачень від Зеленського за скасування візиту

Spiegel: Штайнмайєр вимагає вибачень від Зеленського за скасування візиту

Президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр у жорсткій формі вимагає пояснень від українського колеги Володимира Зеленського у зв’язку зі скасуванням його візиту до Києва.

Про це пише Spiegel із посиланням на джерела в обох столицях.

— Офіційно пізніше оголосили, що обмін думками був «дуже важливим» для президентів. Штайнмайєр висловив солідарність із Зеленським та отримав запрошення до Києва. Здавалося, конфлікт вичерпано. Зважаючи на все, телефонний дзвінок цілком міг призвести до чергового скандалу — але цього разу через Штайнмайєра, — йдеться у повідомленні.

У ЗМІ уточнили, що глава України намагався згладити кути, висловлюючи жаль через скасування візиту. Зеленський у свою чергу запропонував Штайнмаєру приїхати до Києва 8 травня. Однак ця дата виявилася незручною для німецького лідера.

Зрештою, сторони вирішили цей конфлікт, змінивши тему для розмови. Проте співробітники апарату німецького лідера наголосили, що пишаються реакцією свого керівника, який не став терпіти принизливого звернення Києва.

12 квітня український лідер відмовився ухвалити президента ФРН через його тісні зв’язки з Росією. Так, Штайнмаєр планував відвідати Київ 13 квітня, проте Зеленський не захотів приймати його. Причиною такого ставлення став тісний зв’язок Штайнмайєра з Росією і главою МЗС РФ Сергієм Лавровим.

Поділитись