Spiegel дізнався про розслідування щодо глав МЗС та міністерства економіки ФРН

Spiegel дізнався про розслідування щодо глав МЗС та міністерства економіки ФРН

Прокуратура Берліна розпочала розслідування щодо глав МЗС та Мінекономіки ФРН у справі про незаконні «коронавірусні» виплати.

Про це повідомило видання Der Spiegel із посиланням на джерела.

За даними видання, у 2020 році високопосадовці партії «Союз-90»/«зелені» незаконно отримали виплати в розмірі €1,5 тис, надані на тлі ситуації з коронавірусом у країні.

Зокрема, прокуратура розгляне причетність до незаконних виплат міністра закордонних справ ФРН Анналени Бербок, віце-канцлера, міністра у справах економіки та захисту клімату Роберта Хабекаї інших членів політичного об’єднання — Рікарда Ланг та Джаміля Шефер, Міхаеля Келлнер та Марка Урбач.

Der Spiegel уточнив, оскільки всі фігуранти розслідування, за винятком одного, є членами Бундестагу (парламенту ФРН) та користуються депутатською недоторканністю, голова Бундестагу Бербель Бас має бути поінформована про перебіг слідства до початку розслідування.

Зазначається, що розслідування щодо Бербок, Хабека та інших членів партії було ініційовано на підставі скарг приватних осіб, які посилалися на повідомлення ЗМІ за минулий рік.

Крім того, як зазначає видання, питання виплат Бербок випливло ще під час виборчої кампанії. До того, як її обрали кандидатом у канцлери ФРН, у травні 2021 року Бербок була змушена визнати, що спочатку вона не задекларувала партійні бонуси як додатковий доход у період з 2018 по 2020 рік, не повідомивши про це спікера Бундестагу. Загалом йшлося про €25 220 – три різдвяні бонуси у розмірі від €6 790 до €9 300 та «коронавірусну» виплату в розмірі €1 500. Тоді Бербок зазначила, що її «найбільше засмучувало» те, що вона відразу не повідомила про виплати.

Прокуратура Берліна та сама партія «зелених» підтвердили виданню проведення розслідування.

Партія «Зелені» з 14,8% посіла третє місце на парламентських виборах у Німеччині, що відбулися 26 вересня. СДПН виграла на виборах, набравши 25,7% голосів, друге місце зайняв блок ХДС/ХСС – 24,1%.

8 грудня співголову партії «Союз-90/Зелені» Анналену Бербок було призначено міністром закордонних справ ФРН.

Поділитись