Спецпризначенець США розповів про подробиці захоплення Саддама Хусейна

Спецпризначенець США розповів про подробиці захоплення Саддама Хусейна

Старший сержант армії США у відставці Кевін Холланд розповів про захоплення іракського президента Саддама Хусейна.

Холланд служив у 1-му оперативному загоні спецназу «Дельта», якому було доручено захоплення іракського лідера. Крім того, він проходив службу у елітній морській команді SEAL Team 6. Він став першим за 19 років американцем, який розкрив подробиці арешту Хусейна 13 грудня 2003 року.

У програмі Danger Close Холланд повідомив, що його загону з наведення вдалося знайти яму в 2,5 метра біля ферми в маленькому сільськогосподарському іракському містечку Ад-Даур. У ній був Хусейн, озброєний пістолетом.

Колишній спецназівець уточнив, що відправлена на пошуки команда виявила поруч із фермою добре замаскований бункер. Бійці спробували запустити в нього собаку, але він злякався і відмовився зайти всередину.

Військові розчистили вхід у яму від бруду та пінопласту і виявили в ній нещасного, зарослого сивою бородою старого. Вони звернулися до нього зі словами: президент Буш передає тобі привіт.

Спецназівець із позивним «Великий техасець» ударив Хусейна, він забрав у колишнього глави держави автоматичний пістолет «Глок-15». Пізніше його вручили тодішньому президентові США Джорджу Бушу-молодшому.

За оцінкою Холланда, притулок іракського лідера був сухим, придатним для житла. У ньому був навіть невеликий білий вентилятор.

Нагадаємо, що потім Саддам Хусейн був відправлений на військову базу в Тікріті, а потім до однієї з багдадських в’язниць. Його стратили через повішення 30 грудня 2006 року.

Поділитись