Сьогодні в Україні відзначається День українських миротворців

Сьогодні в Україні відзначається День українських миротворців

Уже протягом останніх семи років поспіль 15-го липня у нашій державі відзначається День українських миротворців. Саме цього дня, 27 років тому, на звернення Генерального секретаря ООН Україно було направлено передову групу 240-го спеціального окремого батальйону ЗС України до колишньої Республіки Югославії. Вже у перші дні військовослужбовці ЗС України опинилися в епіцентрі бойових дій та мужньо вистояли під обстрілами артилерії та снайперів в місті Сараєво. Того дня незалежна Україна вперше заявила про себе на міжнародній арені з забезпечення миру та безпеки у світі.

 Згодом з метою вшанування мужності і звитяги, зразкового виконання службових обов’язків, вірності присязі учасників миротворчих операцій та забезпечення збереження пам’яті воїнів-миротворців, які загинули під час виконання обов’язків у складі національного контингенту та персоналу Верховною Радою України було одноголосно прийнято постанову № 292-VII стосовно створення Дня українських миротворців з подальшим відзначенням його на державному рівні.

Про історію ціеї дати повідомили йдеться на сторінці Генерального штабу ЗСУ у Facebook:

“Миротворчу діяльність, як незалежна держава, Україна розпочала у 1992 році. Історія участі Збройних Сил України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки (далі – МОПМБ) триває понад 28 років та нараховує близько 45 тисяч військовослужбовців Збройних Сил України, які взяли участь більш ніж у 27 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у різних регіонах планети (українські миротворці виконували бойові завдання під егідою ООН та НАТО в країнах колишньої Югославії (Боснія і Герцеговина, Східна Славонія, Македонія, Сербія і Чорногорія, Хорватія), на Африканському континенті (Ангола, Сьєрра-Леоне, Судан, Ліберія та Кот-д’ Івуар) в країнах Близькогоі Середнього сходу (Ліван, Таджикистан, Кувейт, Ірак) та інших регіонах світу.

За цей час військовослужбовці Збройних Сил України залучалися до виконання цілого спектру завдань:
проводили заходи з роз’єднання конфліктуючих сторін, відновлювали дороги та інфраструктуру, проводили розмінування місцевості, здійснювали перевезення військ, персоналу місій та цивільних осіб, проводили заходи медичної евакуації, забезпечували безпеку при проведенні виборів в країнах перебування, тощо.
Загалом проведено транспортування повітряним, морським і сухопутним транспортом понад 91 тисячу військовослужбовців; виконано більше 56 тисяч вильотів літаків і вертольотів, перевезено понад 250 тис. тон вантажів.

Разом з тим, на превеликий жаль 55 військовослужбовців ЗС України втратили життя під час участі в цих операціях”

Поділитись