Смертоносні повені посилили економічну напруженість в Центральній Європі

Смертоносні повені посилили економічну напруженість в Центральній Європі

За тиждень до того, як смертоносні повені накрили Центральну Європу, Чехія була на шляху до того, аби стати першою країною в регіоні з часів пандемії коронавірусу, яка змогла значно знизити дефіцит бюджету до рівня, нижчого за 3% ВВП, що встановлений правилами ЄС.

Проте така маленька перемога перебуває під загрозою, адже Чехія та Польща взяли на себе основний удар найгірших повеней, які сталися в регіоні за останні 20 років, пише Reuters

Місцеві чиновники повідомляють, що збитки, завдані інфраструктурі, можуть становити 10 млрд доларів лише в цих двох країнах. За словами міністра фінансів Польщі, 5,6 млрд доларів, які були виділені з фондів ЄС, покриють деякі, але не всі витрати на відновлення після повені. 

«Економічні втрати, пов’язані з екстремальними погодними умовами, збільшують навантаження на державні фінанси в регіоні, який все ще потерпає від наслідків пандемії COVID-19 та сплеску інфляції після вторгнення Росії в сусідню Україну в 2022 році», – наголосили в Reuters.

Водночас старший віцепрезидент рейтингового агентства Moody’s Ratings Штеффен Дік підкреслив, попри те, що регіон краще підготувався до повеней, ніж в минулому, йому доводиться зіштовхуватися з інцидентами та їхніми економічними наслідками все частіше. 

«Вплив на державні витрати все ще може бути, залежно від кінцевого збитку, і деякі країни, такі як Чехія та Польща, вже оголосили про негайну надзвичайну фінансову підтримку», – зауважив Дік. 

Поділитись