Сі Цзіньпін зустрінеться з Путіним на саміті ШОС у Самарканді

Сі Цзіньпін зустрінеться з Путіним на саміті ШОС у Самарканді

Ця закордонна подорож стане першою для лідера КНР за останні два роки.

Голова КНР Сі Цзіньпін вперше за більш як два роки залишить Китай для зустрічі з путіним, повідомляє Reuters. Ця подорож стане для нього першою подорожжю за кордон з початку пандемії COVID-19.

Сі Цзіньпін вирушить із робочою поїздкою до Центральної Азії. Він відвідає з робочим візитом Казахстан, а потім зустрінеться з президентом Росії Володимиром Путіним на саміті Шанхайської організації співробітництва (ШОС) у Самарканді. У Кремлі підтвердили зустріч, але деталей переговорів не розкрили. Китай же цю інформацію наразі не прокоментував.

Як відзначає Reuters, майбутня зустріч дасть Сі Цзіньпіну можливість наголосити на своєму впливі, а Путіну — наголосити на увазі до Азії. Крім того, таким чином обидва лідери зможуть показати свою опозицію Сполученим Штатам, які виступають із критикою дій російської влади в Україні.

На думку Джорджа Магнуса, автора книги «Червоні прапори» про Сі Цзіньпіна, лідер КНР зацікавлений у тому, як розвиватимуться події в Україні. Вся справа в тому, що Пекіну, як і раніше, потрібне антизахідне керівництво в Москві. Експерт також вважає, що голова КНР хоче продемонструвати Заходу свою впевненість і довести, що він може очолити коаліцію країн, які протистоять «західній гегемонії».

«Партнерство, що поглиблюється, «без обмежень» між зростаючою наддержавою Китаєм і титаном природних ресурсів Росією — одна з найбільш інтригуючих геополітичних подій останніх років, за яким Захід спостерігає з тривогою», — йдеться в публікації.

Незважаючи на історичні протиріччя, Сі Цзіньпін та Путін продовжують зміцнювати двосторонні зв’язки. За перші сім місяців 2022 року обсяг торгівлі між Росією та Китаєм зріс майже на третину.

Як заявив старший викладач політики та міжнародних відносин в UNSW Sydney Олександр Корольов, цей візит «показує, що Китай готовий не лише продовжувати «вести справи як завжди» з Росією, а й навіть продемонструвати явну підтримку та прискорити формування міцнішого союзу».

Поділитись