Сі Цзіньпін взяв курс на активізацію комуністичної партії Китаю

Сі Цзіньпін взяв курс на активізацію комуністичної партії Китаю

Сі Цзіньпін взявся за порятунок Комуністичної партії.

Як генеральний секретар Сі повернув КПК в центр китайського життя. Про це повідомляє CNN.

 З 2015 року Сі розпочав широкомасштабну програму військових реформ та модернізації.Але коли Сі перейшов до консолідації партійної влади, він доклав багато зусиль, щоб гарантувати свою власну. Він застосував обмеження на два терміни президентства Китаю, введене в 1982 році для запобігання розростанню диктатури, накопичило більше звань, ніж будь-який лідер КПК за останні десятиліття, і створив власну однойменну ідеологію, закладену в конституції партії.

Зараз експерти в елітарній китайській політиці попереджають, що, намагаючись оживити КПК, Сі переплутав себе з партією, настільки, що створив ще одну загрозу її існуванню: себе.

Цай Ся, колишній професор вищої школи підготовки чиновників КПК, який зараз живе за кордоном і є стійким критиком партії, заявив, що, сконцентрувавши владу, Сі “вбив партію як організацію”. За її словами, 95 мільйонів членів є “рабами його волі”.

Враховуючи цей ризик, Сі може вибрати залишитись при владі в найближчому майбутньому, або ж передати деякі свої посади наступнику, але залишитися майстром ляльок, аналогічно Денгу у 1980-ті та 90-ті.

Наразі КПК може не мати безпосереднього ризику розпаду або втрати влади, подібно до того, як в 1990 році зазнала крах Комуністична партія Радянського Союзу.

Але експерти заявили, що політика Сі загрожує тим, що майбутні лідери залишаться менш готовими вирішити проблеми, що постають перед Китаєм, такі як уповільнення економічного зростання, падіння народжуваності та стратегічна конкуренція з США.

Поділитись