Штами COVID-19 отримають назви букв грецького алфавіту

Штами COVID-19 отримають назви букв грецького алфавіту

Варіанти COVID-19 стануть позначати буквами грецького алфавіту, щоб уникнути дискримінації країн, в яких ці штами виявили вперше, і для спрощення вживання в мові, повідомляє «Інтерфакс» з посиланням на Всесвітню організацію охорони здоров’я.

«Група експертів ВООЗ рекомендувала використовувати маркування з використанням літер грецького алфавіту, тобто Альфа, Бета, Гамма, що буде легше і практичніше для обговорення (варіантів) в ненауковою середовищі», – йдеться в заяви ВООЗ.

У документі наголошується, що країнам і агентствам слід використовувати дані позначення варіантів вірусу, оскільки вони не тільки легко вимовним, але і не стигматизує країни, в яких вперше виявили той чи інший штам.

Відповідно до нової системи, «британський» штам коронавируса B.1.1.7 отримає назву «Альфа», варіант B.1.351, вперше виявлений в ПАР, стане «Бетою», а бразильський P.1 – «Гамою».

Два підвиду «індійського» штаму коронавируса – B.1.617.2 і B.1.617.1 – назвуть «Дельтою» і «Каппа» відповідно.

«Вони не замінять наукових назв, але покликані допомогти в громадському обговоренні», – заявила в свою чергу провідний лікар-епідеміолог ВООЗ Марія ван Керкхове.

ЗМІ нагадують, що раніше в травні президент США Джо Байден підписав закон проти злочинів на ґрунті ненависті, націлений на захист американців азіатського походження, які постраждали від різкого збільшення нападок в ході пандемії COVID-19.

У грецькому алфавіті 24 літери. Епсілон, Зета, Ця, Тета і Йота вже обрані для позначення варіантів, за якими ведеться пильне спостереження.

Поділитись