Шольц назвав дуже важкими переговори США та Росії з української тематики

Шольц назвав дуже важкими переговори США та Росії з української тематики

Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав дуже важкими переговори, які США та Росія ведуть у контексті ситуації навколо України.

“Ми [ФРН, США та їхні союзники] багато працювали з метою надсилання РФ чіткого сигналу про те, що їй доведеться дорого заплатити у разі втручання у справи України. Я дійсно ціную те, що робить [американський] президент [Джо] Байден на двосторонніх переговори між США та РФ. Вони дуже важкі. Там дуже складний порядок денний. Але те, що він там робить, – це сила і лідерство”, – сказав Шольц в опублікованому в неділю інтерв’ю газеті The Washington Post напередодні свого візиту до США. У нього, зокрема, заплановано зустріч із американським лідером у Білому домі.

МЗС РФ 17 грудня минулого року опублікувало російські проекти угод про гарантії безпеки, які Москва очікує від Вашингтона та НАТО. Два договори – зі США та членами альянсу – передбачають відмову від розширення НАТО на схід, у тому числі відмову від прийняття до її складу України, а також запровадження обмежень на розміщення серйозних наступальних озброєнь, зокрема ядерних. Вже пройшло кілька раундів консультацій у різних форматах, проте про будь-які домовленості оголошено поки що не було. На Заході при цьому заявляють, що дискусія покликана запобігти агресії РФ, що нібито готується, проти України.

Поділитись