Школи зобов’язані звітувати, на що батьки здають гроші

Школи зобов’язані звітувати, на що батьки здають гроші

У школах поширена корупція: з сімей учнів іноді стягують “благодійні” внески, хоча навчальні заклади отримують достатньо фінансування. Саме тому батьки мають бути пильними і розуміти, якщо орган місцевого самоврядування дав кошти на ремонт даху, то гроші на нього давати не можна.

Таку заяву зробила міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час прес-конференції у Києві, передає “Український інтерес”.

Урядовець пояснила: законом про нову українську школу запровадили прозору звітність про ресурси. Школи і органи місцевої адміністрації зобов’язані вивісити повний бюджет школи. Якщо школа фінансується благодійною установою, бере добровільні внески з батьків, тоді мають написати, скільки отримали і на що витратили коштів.

За словами Гриневич, у деяких школах це вже успішно роблять.

“Батьки завжди можуть запитати про те, куди йдуть їхні кошти. Інакше адміністрації ні про що не звітуватимуть”, – наголосила вона.

Гриневич нагадала, що відбулась фінансова децентралізація, і на місця прийшло значно більше коштів: “колись справді в школу нічого не надходило, і в нас школи стали різношерсті: там, де вчилися діти забезпечених батьків, були і нові парти. І мультимедійні дошки. Тепер же коштів практично вистачає”.

Нагадаємо, з цього року набуває чинності освітня реформа “Нова українська школа”, яка передбачає навчання за дванадцятирічною системою. За новими державними стандартами програма орієнтована перш за все на здобуття практичних та комунікаційних навичок, а не лише теоретичних знань. Окрім того, в першокласників тепер не буде табелів, а їхня успішність нотуватиметься у характеристиці учнів.

Поділитись