Шість країн Європи відмовилися від обіцянок Києву

Шість країн Європи відмовилися від обіцянок Києву

У липні шість найбільших європейських країн не запропонували Києву жодних нових двосторонніх військових зобов’язань.

Це сталося вперше від початку війни в Україні, повідомляє Politico. Це говорить про те, що постачання зброї Києву можуть слабшати, якраз у той момент, коли Україна починає вирішальний контрнаступ. Це підтверджує точку зору, яку неодноразово висловлювали українські військові чиновники та політики: великі держави Європи не встигають за військовою допомогою, що надходить із Великобританії, Польщі та США. Військові фахівці та деякі члени Європейського парламенту останнім часом все частіше повторюють цей факт.

Директор з досліджень Кільського інституту Крістоф Требеш заявив, що з кінця квітня європейські зобов’язання щодо військової допомоги Україні мають тенденцію до зниження. Західні союзники зустрілися минулого тижня у Копенгагені, щоб обговорити посилення збройних сил України, накопичивши зобов’язання на 1,5 млрд євро. Требеш вважає цю суму «мізерною порівняно з тим, що було піднято на попередніх конференціях».

Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс нещодавно заявив, що такі країни, як Франція та Німеччина, мають зробити більше для боротьби України з Росією. Екс-міністр оборони Естонії Ріхо Террас, нині член Європарламенту, сказав, що Європі потрібно прокинутися, стверджуючи, що до перемоги над Росією не буде миру.

«Щодня гинуть сотні людей, не лише солдати, але жінки та діти», — сказав він.

Поділитись