Шестеро людей затримали в Криму, підозрюваних в участі «Хізб ут-Тахрір»

Шестеро людей затримали в Криму, підозрюваних в участі «Хізб ут-Тахрір»

Кримські правоохоронці затримали шість осіб, підозрюваних в участі в забороненій в Росії організації «Хізб ут-Тахрір». Співробітники ФСБ вже провели обшуки.

«Проведено обшуки. Затримано шість осіб за підозрою в участі “Хізб ут-Тахрір”, – наводять ЗМІ слова адвоката Еміля Курбедінова. Він додав, що на обшуках були присутні адвокати. Всі огляди проводили співробітники ФСБ і Центру з протидії екстремізму.

Раніше «Інтерфакс» з посиланням на інформоване джерело повідомляв, що слідчі дії почали проводити рано вранці 7 липня. Правоохоронці працювали в Бахчисарайському, Красногвардійському, Сімферопольському районах, а також в Алушті. Як розповів адвокат Іслям Веліляєв, його клієнта з селища Жовтневе після доставили в управління ФСБ в Сімферополі.

На початку липня співробітники ФСБ затримали п’ятьох членів забороненого в Росії релігійного об’єднання «Ат-Такфір Валь-Хіджра». У чоловіків знайшли зброю, боєприпаси і заборонену релігійну літературу.

Хізб ут-Тахрі́р аль-Ісламі́ — міжнародна ісламська політична партія, заснована 1953 року в Східному Єрусалимі суддею місцевого шаріатського апеляційного суду Такіюддіном ан-Набхані.

Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі визнана терористичною організацією в Росії і Казахстані. Також члени партії переслідуються у деяких країнах Середньої Азії, однак за не пов’язаними з тероризмом обвинуваченнями. В Німеччині діяльність організації також було заборонено за невизнання Ізраїлю, однак ця заборона стосується тільки публічної діяльності партії, і німецькі правоохоронні органи не переслідують членів Хізб ут-Тахрір. В усіх інших країнах Європи та Америки партія діє легально та публічно.

Декларована мета організації — відновлення справедливого ісламського стилю життя, ісламської держави (халіфату) та втілення у ній ісламської системи.

Поділитись