Сенатори США закликали провести розслідування проти Керрі про передачу інформації Ірану

Сенатори США закликали провести розслідування проти Керрі про передачу інформації Ірану

Ряд сенаторів-республіканців США закликав президента країни Джо Байдена провести розслідування щодо екс-держсекретаря, спецпосланця президента США з питань клімату Джона Керрі через те, що він в період перебування при владі у Вашингтоні президента-республіканця Дональда Трампа нібито повідомляв міністру закордонних справ Ірану Мохаммад Джаваду Заріфі про проведення Ізраїлем таємних операцій проти інтересів Тегерана в Сирії.

Про це повідомив телеканал Fox News.

За його відомостями, 19 сенаторів від Республіканської партії також закликали усунути Керрі від участі в Раді національної безпеки при Білому домі на час проведення розслідування. “Розкриття чутливої ​​інформації, навмисне це було чи ні, про одне з наших найважливіших і надійних союзників в регіоні <…> вже само по собі є причиною звільнити Керрі з вашої адміністрації”, – наводить телеканал витяг з листа.

Раніше Керрі спростував відомості про те, що він видавав будь-яку інформацію, сказавши, що “ця історія і звинувачення однозначно фальшиві”. Його підтримав чинний держсекретар Ентоні Блінкен, заявивши, що “це повна нісенітниця”, і висловив жаль, що подібні речі “використовуються в політичних цілях”.

25 квітня в ряді західних ЗМІ з’явилися публікації з витягами з неопублікованого інтерв’ю Заріфа, яке він нібито дав в березні. Стверджувалося, що його повинні були опублікувати в серпні. Крім текстової версії, був опублікований аудіофайл, на якому чути голос голови іранської дипломатії. На записі Заріф обговорює візит командувача силами спеціального призначення “Аль-Кудс” Корпусу вартових ісламської революції (елітні частини ЗС Ірану) Касема Сулеймані в Москву в 2015 році, долю ядерної угоди і ставлення до неї її учасників, конфлікт в Сирії і роль в ньому Росії , а також відносини з Москвою і Вашингтоном. Сулеймані був убитий в результаті цілеспрямованого удару з повітря, нанесеного США в районі аеропорту Багдада, в січні 2020 року.

Поділитись