СБУ заблокувала поставки вугілля з Донбасу

СБУ заблокувала поставки вугілля з Донбасу

Служба безпеки України повідомила, що заблокувала механізм поставок вугілля, видобутого на непідконтрольною Києву території Донбасу.

У 2014 році президент Петро Порошенко підписав “указ про економічну блокаду” Донбасу. У 2017 році українські радикали, в тому числі депутати Ради, заблокували поставки вугілля з Донбасу, в країні були введені надзвичайні заходи в енергетиці. У відповідь влада самопроголошених ДНР і ЛНР ввели зовнішнє управління на підприємствах української юрисдикції в Донбасі. Київ відповів повною транспортною блокадою Донбасу.

“Оперативники спецслужби встановили, що організатори зареєстрували в Україні ряд комерційних структур. Через них ділки поставляли на підконтрольну територію України продукцію, видобуту на захоплених членами незаконних збройних формувань українських вугільних об’єднаннях, розташованих на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей”, – йдеться в повідомленні.

Згідно із заявою спецслужби, вугілля надходило під виглядом видобутого в Росії, після чого продавалося на українські ТЕЦ і в країни ЄС.

“Так звані податки вони вносили до бюджетів псевдореспублік”, – йдеться в повідомленні.

За даними відомства, одному з підозрюваних повідомлено про підозру у “фінансуванні тероризму”, санкція цієї статті передбачає до восьми років позбавлення волі.

Поділитись