СБУ викрила групу екстремістів

СБУ викрила групу екстремістів

Служба безпеки звітує про припинення діяльності керованого з території Росії екстремістського об’єднання, яке для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні планувало скористатись підвищенням політичної активності населення під час виборчого процесу.

Як інформує прес-центр СБУ,  силовики встановили, що угруповання координувалось громадянином США Рустамом Ташбаєвим, уродженцем РФ, колишім курсантом Калінінградського вищого військово-морському училища, якого у 2015 році було видворено з України за підривну діяльність. Ташбаєв і його однодумці створили власні військові формування «Українська повстанська армія» («УПА» – з дислокацією за кордоном) і «Українська національна армія» («УНА» – з дислокацією в Україні).

На території України процес створення «УНА» очолив громадянин України Юрій Заболотний, який раніше неодноразово затримувався співробітниками Національної поліції за незаконне зберігання зброї та пограбування та притягувався до кримінальної відповідальності за заклики до повалення конституційного ладу в Україні.

Встановлено, що впродовж тривалого часу Заболотний вів переговори про отримання грошової допомоги для проведення екстремістської діяльності з агентом російських спецслужб, головою організації «Наждак» Миколою Дульським.

СБУ задокументувала, що за ініціативою іноземних кураторів в період оголошення воєнного стану в Україні керівники «УНА» налагодили збір інформації про місця дислокації і маршрути пересування підрозділів української армії з метою здійснення диверсій і зриву мобілізації.

СБУ провела обшуки в учасників цієї екстремістської організації в Одесі, двоє з яких – громадяни Російської Федерації та невизнаної Придністровської Молдавської Республіки, а третій – громадянин України, уродженець Придністров’я. Правоохоронці вилучили у них засоби ураження і тисячу примірників газет, що містять заклики приєднуватися до діяльності «УНА».

Під час проведення 16 обшуків було виявлено та вилучено вогнепальну і холодну зброю, саморобні вибухові пристрої та гранати, вибухівку, військове спорядження, засоби зв’язку та внутрішні документи незаконного військового формування, що стосуються його протиправної діяльності.

Тривають слідчі дії. 

Поділитись