СБУ розслідує крадіжку півмільярда на державних шахтах

СБУ розслідує крадіжку півмільярда на державних шахтах

Керівники п’яти державних вугільних шахт привласнили понад 500 мільйонів гривень за допомогою махінацій під час закупівель обладнання.

Служба безпеки України відкрила провадження, передає ua.news.

«Встановлено, що протягом 2016-2019 років посадовці ПАТ «Лисичанськвугілля», ДП «Мирноградвугілля», ДП «Шахта ім. М.С. Сургая», ДП «Первомайськвугілля», ДП «Шахтоуправління «Південнодонбаське № 1» організували механізм розкрадання коштів підприємств через процедуру державних закупівель», – повідомили в СБУ.

Посадовці шахт визначали умови проведення тендерів на придбання шахтного обладнання під підконтрольні фірми-прокладки. Далі кошти розподілялись між усіма фігурантами афери, а устаткування не купувалось і не оновлювалось. Його лише іноді відправляли на ремонт.

Це призвело до погіршення продуктивності на підприємствах та створювало ризики життю і здоров’ю гірників та працівників шахт.

Розпочато кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Правоохоронці проводять слідчі дії та обшуки.

Поділитись