Саудівська Аравія збільшила постачання дизеля до Європи разом з імпортом із Росії

Саудівська Аравія збільшила постачання дизеля до Європи разом з імпортом із Росії

У квітні Саудівська Аравія імпортувала з Росії 174 тисячі барелів дизеля та газойлю, у травні королівство наростило закупівлі, свідчать дані аналітичної компанії Kpler.

Водночас Ер-Ріяд збільшив постачання палива до Європи і став найбільшим експортером у регіон, повідомляє Bloomberg.

Минулого року королівство купувало в інших країнах у середньому 31,5 тисячі барелів дизпалива на день, розповів керуючий директор Близького Сходу консалтингової фірми FGE Іман Насері. У той час як цього року показник може зрости майже вп’ятеро, до 150 тисяч барелів на добу.

Агентство наголошує, що Саудівська Аравія відправляє за кордон свої нафтопродукти, оскільки санкції забороняють реекспорт російського палива. Одне із джерел видання зазначає, що причиною зростання імпорту з Росії стало підвищене виробництво на нафтопереробних заводах.

Bloomberg також зазначає, що Європейському союзу вдається успішно замінити постачання дизельного палива з Росії, яка була головним постачальником для блоку до запровадження в лютому заборони на морський імпорт. Не виключено, що загальний обсяг за підсумками травня зросте до чотиримісячного максимуму приблизно 1,25 мільйона барелів на день.

У квітні Росія поставила рекорд з експорту нафти та палива з початку бойових дій в Україні, зазначило раніше у звіті Міжнародне енергетичне агентство. Постачання нафти та нафтопродуктів за кордон минулого місяця зросли на 50 тисяч барелів на добу, до 8,3 мільйона барелів на добу. Аналітики агентства зазначили, що Москва не виконала оголошене у лютому скорочення поставок на 500 тисяч барелів на добу в повному обсязі.

Поділитись