Санду розповіла про плани на посаді президента Молдови

Санду розповіла про плани на посаді президента Молдови

Обраний президент Молдови Майя Санду заявила на брифінгу в середу, 25 листопада, що буде проводити збалансовану зовнішню політику, щоб вивести республіку з ізоляції.


За словами глави Молдови, це є одним з її пріоритетів на посаді президента країни.

«Уже в перші тижні ми зуміли вивести зовнішню політику країни з коми. Відразу після виборів я провела телефонні переговори з президентами Румунії та України [Клаусом] Йоханніса і [Володимиром] Зеленським. Ми отримали привітання з боку лідерів європейських країн і керівництва ЄС, Російської Федерації, США, Китаю та інших країн», – сказала Санду.

Вона додала, що після інавгурації будуть організовані візит Клауса Йоханніса в Кишинів і зустріч з Володимиром Зеленським. За словами Санду, підтримка, що отримується від лідерів інших країн, надає Молдавії нові можливості в здійсненні міжнародного співробітництва.

«Ми хочемо перетворити Молдову в європейську країну, у якій будуть плідні відносини з іншими зовнішніми партнерами. Докладу всіх зусиль, щоб наша країна [відносини] були хороші, прагматичні, засновані на взаємному інтересі як на Заході, так і на Сході», – підкреслила Санду.

Вона зазначила, що зовнішня політика повинна служити інтересам людей, і нагадала, що зараз основною метою міжнародного співробітництва є боротьба з пандемією і супутнім економічною кризою.

Раніше, 20 листопада, Санду виступила за виведення російських миротворців в рамках врегулювання в Придністров’ї. При цьому політик констатувала, що формат врегулювання ще не знайдений.

18 листопада Санду заявила, що буде докладати всіх можливих зусиль для побудови позитивних відносин з Росією. Вона зазначила, що буде вести активну зовнішню політику на всіх рівнях, засновану на національних інтересах.

15 листопада Майя Санду набрала 57,7% голосів в ході другого туру виборів президента Молдови. Чинний глава держави Ігор Додон отримав підтримку 42,2% виборців, що проголосували. Його термін повноважень закінчується 23 грудня. Раніше він повідомив, що інавгурація Санду планується на 24-25 грудня.

Поділитись