Розпочато слідство про виведення оточенням Порошенка оборонних коштів в офшори

Розпочато слідство про виведення оточенням Порошенка оборонних коштів в офшори

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) почало розслідування про розкрадання оточенням екс-президента країни Петра Порошенка коштів оборонних компаній і виведенні їх в офшори.

Про це повідомив колишній перший заступник керівника адміністрації президента України за Віктора Януковича, юрист Андрій Портнов.

“Національне антикорупційне бюро почало розслідування за моїми заявами про розкрадання оточенням Порошенка коштів оборонних компаній [і виведенні їх] в офшори”, – написав він у своєму Telegram-каналі.

При цьому Портнов опублікував копію документа, в якому детектив НАБУ повідомляє йому про початок розслідування за відповідними заявами.

Державне бюро розслідувань раніше повідомляло про те, що Порошенко фігурує в 13 кримінальних справах, які перебувають на різних стадіях розслідування. 18 листопада бюро поінформувало, що передало в Генеральну прокуратуру країни проекти про пред’явлення звинувачень, а також про притягнення до кримінальної відповідальності Порошенко. Документи спрямовані в рамках досудового розслідування кримінальної справи про можливе неправомірному впливі на проведення конкурсу з добору кандидатів для призначення до Вищої ради правосуддя в березні-травні цього року. Йдеться про правопорушення за статтями КК України “Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади”, а також “Зловживання владою або службовим становищем”. Максимальне покарання за цими статтями – позбавлення волі на строк до восьми років.

Порошенко є також фігурантом справ про держзраду, зловживання службовим становищем, легалізацію злочинних доходів, несплату податків, спробу узурпації судової влади, також в його відношенні розслідується справа “за фактом незаконного призначення кабінету міністрів України в 2016 році за відсутності коаліції в Раді”.

Одна справа стосується можливої ​​причетності екс-президента до виведення коштів з держконцерну “Укроборонпром” в офшори. “Укроборонпром”, який об’єднує підприємства оборонно-промислового комплексу України, в лютому виявився в центрі корупційного скандалу, що коштувало Порошенку значного падіння рейтингу перед черговими виборами глави держави. Після скандалу влади України заявили про намір ліквідувати підприємство, проте пізніше прийняли рішення реформувати його.

Поділитись