Розкрито зміст секретної доповіді ООН щодо КНДР

Розкрито зміст секретної доповіді ООН щодо КНДР

Reuters розкрив зміст конфіденційної доповіді ООН про Північну Корею, згідно з якою минулого року країна продовжувала розвиток програм у галузі ядерної зброї та балістичних ракет, а кібератаки на криптовалютні біржі були для Пхеньяну важливим джерелом доходу.


Доповідь підготували незалежні спостерігачі за дією санкцій, вона була представлена ​​комітету Ради безпеки ООН щодо санкцій проти КНДР напередодні.
Відео дня

“Незважаючи на те, що повідомлень про ядерні випробування або запуски МБР (міжконтинентальних балістичних ракет) не надходило, КНДР продовжувала розвивати свій потенціал з виробництва ядерних матеріалів, що розщеплюються”, – заявили експерти.

Згідно з доповіддю, країна також продовжувала розвиток інфраструктури ядерних та балістичних ракет, причому у цьому контексті зазначено, що Пхеньян «продовжував шукати матеріали, технології та ноу-хау для цих програм за кордоном.

Експерти також зазначили, що Пхеньян “помітно прискорив” ракетні випробування, а також наголосили, що “кібератаки, особливо на криптовалютні активи, залишаються важливим джерелом доходу” для Північної Кореї. Гуманітарна ситуація в Північній Кореї «продовжує погіршуватися», зазначено в доповіді. Експерти вказали, що це може бути пов’язане з блокадою через COVID-19, але через брак інформації з КНДР важко визначити, наскільки санкції ООН ненавмисно шкодять цивільному населенню, зазначило агентство.

Раніше генсек японського кабміну Хірокадзу Мацуно повідомив, що берегова охорона Японії випустила попередження про можливий запуск балістичної ракети КНДР. Ракета пролетіла близько 800 км. Збройні сили США повідомили, що обізнані про пуск Північною Кореєю чергової балістичної ракети, ця дія не становила загрози військовослужбовцям Сполучених Штатів або союзникам.

Поділитись