Росія залякує свідків у справі MH17, намагаючись зірвати слухання в Гаазі

Росія залякує свідків у справі MH17, намагаючись зірвати слухання в Гаазі

Росія намагається виявити і залякати свідків у справі про катастрофу малайзійського “Боїнга” над Донбасом, слухання якого почалися в Гаазі.

Про це повідомляє “Новая газета” з посиланням на заяву державного прокурора Тейса Бергера.

“Використання спецслужб для спроби розкрити особистість свідків – це реальний сценарій. Їх агенти мають можливість перехоплювати повідомлення і відслідковувати переміщення людей”, – повідомив Бергер і розповів, що вже були зафіксовані спроби “агентів ГРУ” зламати системи суду в Нідерландах під час розслідування.

“Існують чіткі вказівки на те, що російські спецслужби активно намагаються перешкодити зусиллям щодо встановлення правди щодо катастрофи рейса MH17”, – сказав прокурор.

Крім цього Бергер розповів, що один з фігурантів справи, що давав свідчення у запуску ракети ЗРК “Бук”, яка збила малайзійський “Боїнг”, вже поскаржився, що до нього додому кілька разів приходили озброєні люди і тепер він змушений ховатися.

Інший свідок, за словами Бергера, “розслідував обставини трагедії, перебуваючи в Росії”, і його комп’ютер був вилучений, а його розшук почало ФСБ. Третій свідок заявив, що побоюється проблем і з боку влади України, проте не призвів подробиць.

Раніше дані 13 свідків засекретили через реальної загрози їх безпеки. Прокурор звернув увагу на те, що це є проблемою для адвокатів обвинувачених при їх допиті. “Буде потрібно знайти спосіб дозволити захисту використовувати право на вивчення свідків, не піддаючи їх небезпеці”, – підкреслив Бергер.

Розслідування справи про катастрофу рейсу МН17 в 2014 році над Донбасом веде Міжнародна слідча група на чолі з поліцією і прокуратурою Нідерландів. У 2018 році вона встановила, що пасажирський лайнер був збитий зенітно-ракетним комплексом “Бук”, який доставили на територію Донбасу з Росії. Москва причетність до катастрофи літака заперечує.

 

Поділитись