Росія створить ракету на зміну українському “Зеніту”

Росія створить ракету на зміну українському “Зеніту”

Першу ракету-носій “Союз-5”, запуск якої намічається в 2023 році, почнуть виготовляти в середині наступного року, повідомив генеральний директор Ракетно-космічного центру “Прогрес” (підприємство “Роскосмосу”) Дмитро Баранов.

“Зараз йде виготовлення відробіткової зразків. На початку наступного року ми отримаємо новий алюмінієвий сплав, з якого почнемо (робити) теж невелика кількість випробувальних зразків, і, я думаю, до середини року, можливо, почнемо вже якісь то конструкції робити саме для (першої) льотної машини”, – сказав він.

Розробка нової російської ракети середнього класу “Союз-5” ( “Іртиш”) замість виробленої в Україні ракети “Зеніт” почалася в 2016 році. На першому місці “Союзу-5” планується використовувати двигун РД-171МВ – модернізований двигун від першого ступеня ракети “Зеніт”, на другий – РД-0124МС – модернізований двигун від третього ступеня ракети “Союз-2.1б”, замість виробленого в Україні двигуна РД-120 для “Зеніту”.

У липні 2018 року Роскосмос уклав державний контракт з РКК “Енергія”на 61,2 мільярда рублів на створення і випробування ракети “Союз-5”. В рамках льотних випробувань в 2023-2025 роках з космодрому Байконур передбачається виконати чотири пуски “Союзу-5”. Виготовляти ракету буде РКЦ “Прогрес”.

Поділитись