Росія офіційно вийшла з ракетного договору

Росія офіційно вийшла з ракетного договору

МЗС РФ офіційно підтвердив, що дія Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) припинено з 2 серпня.

“2 серпня 2019 року за ініціативою американської сторони припинено дію Договору між Союзом Радянських Соціалістичних Республік і Сполученими Штатами Америки про ліквідацію їх ракет середньої дальності і меншої дальності, підписаного в Вашингтоні 8 грудня 1987 року”, – говориться в документі, опублікованому в п’ятницю на порталі правової інформації.

Держсекретар США Майкл Помпео також оголосив про офіційний вихід Вашингтона з ДРСМД.

У грудні 2018 року США висунули Росії ультимативну вимогу знищити нові крилаті ракети типу 9М729, які, на думку Вашингтона і його союзників по НАТО, порушують норми ДРСМД. Москва відкинула ці претензії, заявивши, що технічні характеристики цих ракет знаходяться в межах дозволених ДРСМД параметрів. Всю надану інформацію, включаючи презентацію цієї ракети іноземним військовим аташе, США і країни НАТО проігнорували.

1 лютого США оголосили про початок офіційної процедури розірвання Договору, яка розрахована на шість місяців. У зв’язку з рішеннями американського уряду Росія теж призупинила участь в ДРСМД.

Поділитись