Росія і США домовилися продовжити договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь на умовах Москви

Росія і США домовилися продовжити договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь на умовах Москви

Росія і США вирішили продовжити договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (ДСНО) на умовах Москви, заявив заступник глави МЗС Сергій Рябков.

“На наших умовах: на п’ять років без попередніх умов, без будь-яких доповнень”, – сказав він журналістам.

У вівторок відбулася телефонна розмова президентів Росії і США Володимира Путіна і Джозефа Байдена. У підсумку обидва висловили задоволення обміном нотами про досягнення домовленості щодо продовження договору СНО. За даними Білого дому, Байден і Путін наказали своїм співробітникам терміново працювати, щоб встигнути продовжити його до 5 лютого.
Як випливає з бази даних Держдуми, Путін вніс до Держдуми законопроект про ратифікацію угоди про продовження. У документі прописаний п’ятирічний термін пролонгації – до 5 лютого 2026-го.

Договір СНО-3 (ДСНО) між Росією і США набув чинності 5 лютого 2011-го. Він передбачає, що кожна зі сторін скорочує свої ядерні арсенали таким чином, щоб через сім років і в подальшому сумарні кількості озброєнь не перевищували 700 міжконтинентальних балістичних ракет, балістичних ракет на підводних човнах і важких бомбардувальниках, а також 1550 боєголовок і 800 розгорнутих і нерозгорнутих пускових установок.

Сьогодні СНО-3 – єдиний діючий договір між Росією і США про обмеження озброєнь, але закінчується він 5 лютого 2021 року. Якщо його не продовжать, в світі не залишиться угод, що обмежують арсенали найбільших ядерних держав.

Поділитись