Росія і Білорусія досягли угоди по нафті

Росія і Білорусія досягли угоди по нафті

У концерні “Белнефтехим” повідомили, що найближчим часом в республіку надійдуть необхідні обсяги сировини для безперервної роботи білоруських НПЗ в січні.

Найближчим часом в республіку надійдуть необхідні обсяги сировини для безперервної роботи білоруських НПЗ в січні. Про це повідомили в концерні “Белнефтехим”.

“Робота з укладання контрактів на поставку вуглеводневої сировини з Російської Федерації в Республіку Білорусь за ціною, яка виключає премію постачальникам, триває. Сьогодні оформлюються документи з російською компанією на прокачку першої партії нафти, що закуповується за ціною без премії”, – відзначили в концерні.

У ньому уточнили, що “обсяг сировини, що очікується до постачання найближчим часом, а також накопичені ресурси дозволять забезпечити безупинну роботу вітчизняних нафтопереробних заводів в січні 2020 року”.

Раніше проблема з поставками російської нафти виникла через те, що Білорусь просила прибрати премію до контрактної ціни нафти.

Президенти Росії і Білорусії Володимир Путін і Олександр Лукашенко 30 і 31 грудня провели дві телефонні розмови, під час яких обговорювали поставки російської нафти до Білорусі, а також питання поставок і транзиту газу. Ці питання білоруський лідер обговорив також 31 грудня з прем’єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим і главою Міненерго РФ Олександром Новаком. В цей же день Лукашенко доручив керівництву нафтохімічного комплексу укласти контракти на поставку нафти і пропрацювати умови поставок сировини з портів Балтики залізницею і по нафтопроводу “Дружба”. Однак угоди так і не були укладені.

У п’ятницю в концерні “Белнефтехим” заявили, що поставки російської нафти з 1 січня не здійснюються, а завантаження НПЗ знижена до мінімального технологічно дозволеного рівня. На цьому тлі пізніше в концерні повідомили, що Білорусія тимчасово призупинила експорт вироблених на своїх НПЗ нафтопродуктів.

Поділитись