Російський посол назвав наслідок вступу Фінляндії та Швеції до НАТО

Російський посол назвав наслідок вступу Фінляндії та Швеції до НАТО

Російський посол у Канаді Олег Степанов заявив, що можливий вступ Фінляндії та Швеції до НАТО змусить ці країни ставитися до Росії як до противника.

«Відповідно, Росії також доведеться змінити її сприйняття насамперед нейтральних країн у бік плацдарму загрози з боку НАТО. І в такій парадигмі можна забути про без’ядерний статус Балтійського регіону», — сказав посол, коментуючи перспективи приєднання Фінляндії та Швеції до альянсу.

Дипломат підкреслив, що Росія завжди поважала шведську демократію та військове неприєднання, а також оцінив історично нейтральну позицію Фінляндії, яка «навіть у найпохмуріші дні холодної війни показала світові, як наводити мости для взаємної вигоди поверх ідеологічних розбіжностей».

«А що тепер? Бюрократія США та НАТО використовує різні тактики для стимулювання певних політичних таборів у Фінляндії та Швеції, щоб переконати дві країни відмовитися від мирного способу життя та перетворити Північну Європу із зони військового неприєднання, стабільності та процвітання на ще один потенційний театр військових дій», — зазначив Степанов. Додаючи, що для Фінляндії, Швеції та Росії, як для сусідів, «ціна відповідальності набагато вища», ніж для «ідеологів у Вашингтоні».

Поділитись