Російські оператори попередили про збої зв’язку через дефіцит обладнання

Російські оператори попередили про збої зв’язку через дефіцит обладнання

Комісія Російського союзу промисловців та підприємців з IT, куди входять найбільші оператори зв’язку, попередила, що на тлі санкцій резервів обладнання операторів вистачить на півроку, що може призвести до збоїв зв’язку.

Про це пише “Комерсант”.

З документа, з яким ознайомилося видання, випливає, що через догляд західних постачальників та падіння курсу рубля вартість телеком-устаткування зросла на 40% і може зрости ще на 80%. Оператори попередили, що єдиний спосіб зберегти працездатність інфраструктури — згорнути усі плани розвитку та використати раніше закуплене обладнання з метою підтримки стійкості мережі. При цьому ризик аварій та порушення стабільності роботи мережі зросте вже з липня-серпня, прогнозують вони.

У зв’язку з цим оператори запропонували уряду надати додаткову підтримку галузі – накласти мораторій на відрахування до фонду універсальних послуг зв’язку на 2022 рік, знизити плату за радіочастотний спектр та знизити податки.

Прогноз комісії РСПП більше схожий на негативний сценарій, але проблеми у мережах зв’язку можливі і, найімовірніше, неминучі, визнає аналітик MForum Analytics Олексій Бойко: «Масштаби проблем залежатимуть від запасів обладнання». Збої на мережі можуть бути погіршенням якості послуг, наприклад, зниженням доступних середніх швидкостей передачі даних або тимчасовою відмовою у наданні зв’язку, аж до ситуації, коли апарат користувача перестає ловити мережу, не дає йому здійснити виклик, пояснює експерт.

Поділитись