Російська делегація не змогла виступити на форумі ООН з питань нацменшин через Україну

Російська делегація не змогла виступити на форумі ООН з питань нацменшин через Україну

Російська делегація не змогла виступити на форумі ООН з питань нацменшин через представників України, які своєю поведінкою зірвали доповідь депутата Держдуми від Криму Руслана Бальбека.

Крім того, у виступі відмовили ще одній представниці Росії – вона збиралася розповісти, як в Криму відносяться до української мови. Парламентарій розкритикував організацію форуму. Він переконаний, що секретаріат і голова порушили процедуру проведення засідання. «Вони не спромогтися подивитися, що я член офіційної делегації Росії, про що секретаріат Форуму був повідомлений заздалегідь», – обурився Бальбек. Російський політик висловив надію, що організатори форуму вибачаться перед Росією. Його слова підтвердила так звана голова української спільноти Криму Анастасія Гридчина. Вона розповіла, що делегація з України не просто перервала виступ російського представника, але і подала до секретаріату протест проти неї і Бальбека.

«Секретар позбавив права слова офіційного делегата від Росії», – констатувала Гридчина.

Її виступ з доповіддю про права людини на освіту мовами національних меншин теж не відбулося з незрозумілих їй причин.
Вона висловила надію, що зможе виступити зі своєю доповіддю в останній день форуму, 29 листопада. Гридчина збирається розповісти, як в Криму відносяться до української мови.

Як повідомила глава української громади Криму, претензії у делегації з України виникли не тільки до росіян: вона також перервала виступ представника Сербії. «Коли дали слово делегату з Сербії, він сказав, що був неодноразово в Криму, що дійсно в Криму не ущемляються права ні кримських татар, ні українців. Українська сторона перервала його виступ, висловивши протест”, – зазначила вона.

В Женеві 28 і 29 листопада під егідою Ради ООН з прав людини проходить 12-а сесія форуму по питаннях меншин, зокрема їх освіти, мов і прав.

Поділитись