Росія у жовтні стала найбільшим постачальником нафти до Індії

Росія у жовтні стала найбільшим постачальником нафти до Індії

Росія вийшла в жовтні на перше місце серед експортерів нафти до Індії, залишивши позаду Саудівську Аравію та Ірак, які традиційно лідирували в цій галузі.

Про це повідомляє газета The Economic Times з посиланням на дані компанії з відстеження танкерних перевезень нафти і газу по всьому світу Vortexa.

“У жовтні Росія постачала до Індії 946 тис. барелів нафти на день, що є найвищим показником за місяць і становить 22% всього імпорту сирої нафти до Індії. При цьому Іраку припало на частку 20,5% жовтневих поставок до Індії, а на частку Саудівської Аравії – 16%”, – наводить видання статистику компанії.

Загальний обсяг імпорту сирої нафти Індією виріс у жовтні порівняно з вереснем на 5%, а імпорт із Росії – на 8%. Хоча найбільшим покупцем російської нафти з доставкою морем є Китай, який минулого місяця імпортував понад 1 млн барелів на день, Індія вперше отримувала більше – на 34% – нафти з Росії за рахунок морських перевезень, ніж Європейський союз, зазначає видання. За даними компанії Vortexa, Індія також імпортувала з Росії близько 106 тис. барелів мазуту на день у жовтні, що також є новим максимумом.

Аналітики Vortexa при цьому не виключають, що імпорт нафти з Росії до Індії може сповільнитись із грудня через обмеження на доставку, які можуть виникнути після запровадження Євросоюзом ліміту цін на російську нафту. Останні дані індійського міністерства нафти показують, що частка Євразії у постачанні цього виду палива, включаючи Росію, Казахстан та Азербайджан, збільшилася до 21% у період з квітня по вересень з 5% роком раніше. Це призвело до скорочення майже вдвічі сукупної частки Північної Америки, Південної Америки та Африки до 18% порівняно з минулим роком, тоді як частка Близького Сходу залишилася майже незмінною, на рівні близько 59%, інформує газета.

Поділитись