Росія та КНДР можуть обмінюватися військовими технологіями

Росія та КНДР можуть обмінюватися військовими технологіями

Росія, будучи світовим ізгоєм, продовжує нарощувати співпрацю з Північною Кореєю. Важливим питанням є те, що саме РФ може зробити для КНДР у плані обміну військовими та космічними технологіями, підкреслив старший аналітик Австралійського інституту стратегічної політики Малкольм Девіс.

У колонці для The National Interest він заявив, що Росія мало що втратить і багато чого виграє в тому разі, якщо зніме будь-які обмеження на обмін передовим військовим потенціалом із Північною Кореєю.

«Особливу заклопотаність викликає перспектива обміну технічною інформацією та досвідом щодо вдосконалення зростаючого ядерного арсеналу Північної Кореї та її систем доставки ракет», – зазначив Девіс.

За словами експерта, побоювання виникають через те, що КНДР зараз зосереджена на створенні запасу тактичної ядерної зброї для її передбачуваного використання проти Японії та Південної Кореї. Однак, як підкреслює фахівець, для залякування вистачає однієї лише «загрози застосування».

Інша причина – Росія може надати КНДР складніші системи доставки ракет:

«Які призведуть до створення потенціалу другого удару на основі балістичних ракет підводних човнів (БРПЛ). Такий розвиток подій тільки посилить примусовий потенціал і стримувальний авторитет Північної Кореї».

Зараз Пхеньян має в розпорядженні всього один дизель-електричний підводний човен Hero Kim Kum Ok. При цьому його планують модернізувати, щоб мати змогу запускати балістичні ракети Pukguksong 1 і KN-23, йдеться в матеріалі.

«Є ще одна тривожна можливість – Росія розробляє протисупутниковий потенціал (ПСС), заснований на ядерній зброї, який у разі розгортання розірве «Договір про космос» 1967 року», – пише експерт.

Він запропонував подумати над наслідками спільної роботи КНДР і Росії над таким потенціалом для примусу і залякування в кризовій ситуації.

Поділитись