Росія планувала захопити Приазов’я, будуючи Кримський міст

Росія планувала захопити Приазов’я, будуючи Кримський міст

Незаконне будівництво росіянами Керченського мосту ще з 2018 року перекрило шлях до українських портів для чверті суден. Росія заздалегідь планувала захоплення Приазов’я.

Впевненість у цьому в етері Київ24 висловив капітан 1 рангу запасу, колишній заступник начальника штабу ВМС ЗСУ Андрій Риженко.

За його словами, зведення цього мосту перекрило центральну частину суднохідного шляху, обмеживши максимальну висоту суден. Зокрема, йдеться за судна типу Panamax  – контейнеровози, танкери тощо.

«Саме через перекриття центральної частини Азовського моря чверть суден перестали перевозити продукцію металургії з наших портів, зокрема, з Маріуполя. Тоді за 2018-2019 роки обсяги роботи Маріупольського порту були зменшені на 30-40%. Тобто, це пряма шкода економіці України», – наголосив фахівець.

На його думку, росіяни знали, що будівництво значно обмежить прохід великих суден до українських портів та нашкодить економіці України.

«Росіян це абсолютно не турбувало. Я вважаю, що вже тоді, у 2016 році, у них були плани щодо захоплення нашого Приазов’я, щоб Азовське море стало повністю їхнім», – сказав Риженко.

Поділитись