Росія остаточно вийшла з-під юрисдикції Європейського суду з прав людини

Росія остаточно вийшла з-під юрисдикції Європейського суду з прав людини

Росія остаточно вийшла з-під юрисдикції Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), де вважалася з 1998 року, звернув увагу «Комерсант».

З 1998 року суд 24 разу ухвалював рішення не на користь Російської Федерації. При цьому в останній день дії юрисдикції ЄСПЛ над державою суд виніс 50 ухвал за скаргами росіян за раз.

Крім того, в ЄСПЛ підтвердили, що орган має компетенцію на розгляд справ проти Росії про будь-які події до 16 вересня 2022 року.

Зазначається, що на даний момент 17 450 скарг очікують на розгляд. Вже винесені ухвали суд продовжить контролювати.

Раніше повідомлялося, що президент Росії путін підписав указ про звільнення начальника Головного управління міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури Михайла Виноградова з посади уповноваженого РФ при Європейському суді з прав людини ЄСПЛ.

ЄСПЛ є міжнародним судовим органом, юрисдикція якого поширюється на всі держави-члени Ради Європи, які ратифікували Європейську конвенцію про захист прав людини та основних свобод, що включає всі питання, які стосуються тлумачення та застосування конвенції, включаючи міждержавні справи та скарги окремих осіб.

Поділитись