Росія опинилася за крок від бюджетної катастрофи

Росія опинилася за крок від бюджетної катастрофи

Уряд Росії всіх парах мчить до катастрофи федерального бюджету, який стрімко втрачає доходи від нафти, щоб забезпечити йому кожен третій карбованець податків.

За підсумками грудня – першого місяця ембарго ЄС та «стелі цін», запровадженого країнами G7, – російські нафтовики втратили близько 20% попиту на свої барелі.

У перший тиждень санкцій експорт руйнувався майже вдвічі, до 1,6 млн. барелів на добу, а до кінця місяця відновився до 2,6 млн. барелів на день, але так і не повернувся на досанкційні рівні.

Разом з обсягами нафтовики втратили і ціну: середня вартість Urals у грудні впала до $50,5 за барель. За два місяці основний експортний сорт Росії подешевшав більш ніж на третину, а знижка його до Brent досягла майже 40%.

За таких цін нафтовики ледь зводять кінці з кінцями, а деякі партії для індійських НПЗ у грудні взагалі продавали на збиток, розповіли Reuters джерела на ринку.

Поточні ціни Urals на $20 нижчі, ніж закладено до бюджету, і майже вдвічі менше, ніж потрібно, щоб прибутки скарбниці покрили всі витрати.

“Справжньою катастрофою” для бюджету стануть ціни близько $40 за бочку, вважає Євген Суворов із банку Центрокредит: у цьому випадку уряду доведеться проводити секвестр видатків. Вони, згідно з планом, становитимуть 29 трильйонів рублів, з яких третина піде на фінансування армії та силових структур.

Поділитись