Росія хоче за допомогою Китаю побудувати тунель під Керченською протокою

Росія хоче за допомогою Китаю побудувати тунель під Керченською протокою

Росія хоче за допомогою Китаю побудувати тунель під Керченською протокою, яка була б захищена від українських атак.

Про це пише The Washington Post.

За даними газети, переговори про його будівництво вже велися. Інформацію про це газета отримала від українських спецслужб, які перехопили низку електронних листів.

У Криму при цьому зареєстровано російсько-китайський консорціум за участю осіб, згаданих у листуванні.

В одному з листів йдеться, що Китайська залізнична будівельна корпорація (CRCC) готова забезпечити будівництво залізничних та автодорожніх об’єктів будь-якої складності в кримському регіоні.

Генеральним директором є Володимир Калюжний, який у листах Георгію Мурадову, «постпреду» Криму при президентові РФ, писав, що китайці готові стати генеральним підрядником у проекті.

В одному з листів йдеться, що китайська будівельна корпорація CRCC братиме участь у проекті лише на умовах конфіденційності і в документах не згадуватиметься через ризик санкцій.

В іншому листі йдеться про те, що проект готовий профінансувати китайський банк. Вартість тунелю може становити 5 млрд. доларів. Натомість КНР може отримати право стягувати плату за проїзд тунелем.

Західні експерти вважають, що будівництво Керченського тунелю не відбудеться в короткостроковій перспективі. Але Москва може розглядати його як проект, покликаний забезпечити безпечний зв’язок із Кримом на десятиліття.

Поділитись