Росія готує новий військовий конфлікт на Балканах – WSJ

Росія готує новий військовий конфлікт на Балканах – WSJ

На Балканах може спалахнути нова війна, пише The Wall Street Journal, звинувачуючи у її підготовці президента Сербії Вучича та Путіна.

Через три десятиліття після кривавого розпаду Югославії нещодавні зіткнення між Сербією і Косово знову розпалюють етнічні конфлікти, що тривали.

У той час як Сербія «керує подіями на місці», Москва роздмухує полум’я, йдеться у статті.

«Нова регіональна криза дасть Кремлю можливість досягти впливу на місцевому рівні за допомогою торгівлі зброєю та посередництва, водночас відволікаючи увагу від України та даючи Росії важелі тиску на західних лідерів», – вважають автори.

«Західні Балкани – ідеальний кандидат. Косово і Боснія та Герцеговина не є членами НАТО», – пише WSJ.

Видання нагадує про інциденти в Косові минулого року, коли відбулися сутички між сербами та косовською владою.

Після одного з них, наприкінці вересня, Сербія розмістила важкі озброєння та війська на кордоні з Косово.

Білий дім був «дуже стурбований тим, що Сербія може готуватися до військового вторгнення», – заявив пізніше американський чиновник в інтерв’ю Time.

Такий конфлікт може легко перекинутися на сусідню Північну Македонію, член НАТО. Занепокоєння кризою, що назріває, спонукала Вашингтон оприлюднити розвіддані про нарощування Сербією військової могутності біля Косова.

Потім Сербія відвела війська, але автори статті побоюються, що «Бєлград та Москва готують другу кампанію» на 2024 рік. При цьому, як стверджується, зброю подають сербам і Росія, і Китай.

Сербія пообіцяла збільшити військові витрати цього року і продовжує розміщувати поблизу головної бази НАТО в Косові свій гуманітарний центр, який, на думку західних чиновників, є «російським шпигунським центром». Сербія та Росія заперечують це.

«Серби, схоже, шукають приводу для дій – у лютому Сербія заявила, що заборона Косова на використання сербського динара як валюта рівносильна етнічному чищенню», – пише WSJ.

Поділитись