Рішення про від’їзд з Іспанії Хуана Карлоса I було прийнято на зустрічі з королем

Рішення про від’їзд з Іспанії Хуана Карлоса I було прийнято на зустрічі з королем

Рішення про від’їзд з Іспанії екс-глави держави Хуана Карлоса I було прийнято в ході його особистої зустрічі зі своїм сином, королем Філіпом VI. Про це повідомила в середу газета El Pais.

За її інформацією, уряд Іспанії було в курсі переговорів, але остаточне рішення було прийнято монархом. Хуан Карлос I покинув палац Сарсуела в Мадриді 2 серпня і на наступний день перетнув кордон з Португалією. Як уточнює El Pais з посиланням на різні джерела, екс-глава держави не попрямував в Домініканську Республіку, як раніше писали деякі ЗМІ.

Газета зазначає, що для Хуана Карлоса I було важливим зберегти титул почесного короля, який він носить після зречення від престолу. У свою чергу, Філіп VI хотів, щоб рішення, спрямоване на усунення його батька від королівської сім’ї, було добровільно прийняте екс-главою держави. Хуан Карлос I навіть підняв питання про відмову від свого конституційного недоторканності, якою він володів до 2014 року, проте подібна міра є нездійсненною з юридичної точки зору.

У понеділок стало офіційно відомо про те, що Хуан Карлос I, який відрікся від престолу в 2014 році, повідомив Філіпу VI про рішення покинути країну. Екс-глава держави виявився в епіцентрі великого скандалу. У Швейцарії та Іспанії ведуться розслідування, так чи інакше пов’язані з можливими зарубіжними рахунками почесного короля.

Зараз немає офіційної інформації, куди попрямував Хуан Карлос I. У ЗМІ з’являлися відомості про те, що екс-глава держави міг виїхати в Домініканську Республіку або в Португалію.

82-річний Хуан Карлос I був главою держави з 1975 по 2014 рік. Він відрікся від престолу на користь свого сина Філіпа VI. Близько 58 років він проживав у палаці Сарсуела в Мадриді.

Поділитись