Рішення про підтримку «ПП — 2» урядом Німеччини стало шоком для української влади

Рішення про підтримку «ПП — 2» урядом Німеччини стало шоком для української влади

Рішення про підтримку російського проекту «Північний потік — 2» урядом Німеччини, що йде, стало шоком для української влади, повідомляє ЗМІ з посиланням на заяву посла України у ФРН Андрія Мельника.

В інтерв’ю RND він заявив, що висновок Міністерства економіки Німеччини, що сертифікація трубопроводу не поставить під загрозу безпеку постачання палива до ФРН та Євросоюзу, «шокував» Київ.

“Сам “Північний потік – 2″ залишається ножем у спині України, що тягне за собою величезну втрату довіри до Німеччини протягом наступних десятиліть”, – повідомив дипломат.

Він також зазначив, що німецька влада не проконсультувалася з Україною в процесі обговорення проекту, назвавши це порушенням зобов’язань щодо Угоди про асоціацію між Києвом та Брюсселем. Через це «Нафтогаз» вимагає допуску до участі в сертифікації «Північного потоку – 2», для того щоб довести, що газопровід «ніколи не повинен вводитися в експлуатацію».

Мельник вважає, що через запуск трубопроводу Україна може втратити до трьох мільярдів євро на рік або близько дев’яти відсотків видаткової частини бюджету, що може зруйнувати економіку країни.

Раніше агентство Bloomberg повідомило, що для запуску «Північного потоку — 2» Росії може знадобитися ще кілька місяців, оскільки ЄС має право затягнути цей процес до 8 травня.

Поділитись