РФ майже 50 років будувала свій енергетичний ринок в Європі, який путін знищив за рік

РФ майже 50 років будувала свій енергетичний ринок в Європі, який путін знищив за рік

РФ майже 50 років будувала свій енергетичний ринок в Європі, який путін знищив за 50 тижнів.

Після вторгнення росії в Україну потоки нафти та газу до Європи почали скорочуватися. Ринок, який поглинав майже 2,5 млн барелів нафти на день та ще 1 млн барелів нафтопродуктів майже зник.

Поки європейці інвестували у розвиток альтернативних джерел енергії, росіяни перенаправляли поставки сирої нафти до Китаю та Індії.

Більшу частину останніх 55 років росія шукала своїх покупців газу на заході: величезні трубопроводи довжиною в тисячі кілометрів з’єднували газові родовища Сибіру із покупцями в Європі. Але в останні десятиліття рф повернула в інший бік — на схід, тож тепер газопровід «Сила Сибіру» транспортує паливо до Китаю.

Ймовірно, Пекін буде остерігатися помилок, які зробили європейські країни, ставши занадто залежними від москви. Тому росії доведеться шукати нових покупців ще десь, аби замінити втрачені європейські ринки.

Можливо, росіяни хотіли б забезпечувати Індію, іншу велику країну з величезними потребами в енергії. Але транспортувати природний газ туди буде ще складніше, ніж доставити його до Китаю.

Маршрут мав би або перетинати гори, або проходити через Афганістан і Пакистан, що зробить будівництво та експлуатацію газопроводів ще дорожчими.

Поділитись