Республіка Сербська вирішила розірвати контакти з посольствами США та Британії

Республіка Сербська вирішила розірвати контакти з посольствами США та Британії

Наступного тижня контакти Республіки Сербської з американським та британським посольствами зупинять, повідомив президент ентитету Боснії та Герцеговини Мілорад Додік.

Контакти вирішено перервати на рівні парламентської асамблеї та «всіх інших, хто був призначений сербами у спільних установах», передає РТРС.

Додік звинуватив дипломатів США та Великобританії у втручанні у внутрішні справи Боснії та Герцеговини. Він заявив, що ні Вашингтон, ні Лондон не підписували Дейтонську угоду, при цьому вони відкрито підтримують високого представника, якого призначено без згоди РБ ООН, тобто незаконно. Також американські дипломати «підтримують заклик до зброї мусульман у Боснії та Герцеговині», заявив Додік.

За його словами, дії США та Великобританії загрожують «можливому примиренню» у Боснії та Герцеговині. Додік вважає, що Вашингтон і Лондон збираються влаштувати «шахрайство та грабіж» щодо майна Республіки Сербської.

Нагадаємо, у 2021 році Москва заявила, що категорично не згодна із заявою про нібито призначення громадянина Німеччини Крістіана Шмідта високим представником у Боснії та Герцеговині без резолюції РБ ООН.

За дейтонським миром, Республіка Сербська отримала права на самостійну зовнішню політику, на незалежні збройні сили та на власне громадянство. Додік розглядається як можливий лідер сербської ірреденти – об’єднання в одну державу із Сербією.

Поділитись